Träning och tävling

Träning och tävling


Bruksprov är den gren som jag har fastnat för. Ett riktigt uthållighetsprov som mixar både skogsarbete med lydnad på appellplan. Det bästa ur två välrdar! Spår och uppletande är det roligaste enligt alla mina hundar, och jag håller med. Man måste i tävla för att träna men jag tycker det är roligt att tävla i bruksprov. Det ställer stora krav på hunden att kunna ladda om flera gånger på en dag. 

Uppletande


Nästan det svåraste momentet då den viktigaste egenskapen är vilja att springa ut och leta rätt på ett föremål OCH ta det OCH springa in till matte med det. Vissa hundar har helt klart lättare för det här momentet än andra. Viktigt i de högre klasserna för utan bra betyd´g så kommer du ingenstans.

Brukslydnad


Bruksets unika moment som tungapport, kryp, den långa inkallningen, framtåsändandet samt skallet - dessa moment är riktigt roliga.

Spårning


Det är väldigt naturligt för hundar att spåra. Det roligaste med att lära upp en ny hund är att förstå hur den här hunden fungerar i spåret, hur den ska motiveras, hur viktigt den tycker pinnarna är, hur den klarar av markskiften osv.